Tady mě máte | Tiskovky.info

Tady mě máte

„Před deseti lety mě požádal kamarád o účast v komunálních volbách za ODS. Souhlasil jsem pod podmínkou, že budu na kandidátce vzadu jako nestraník. K mému zděšení jsem se umístil na druhém místě a byl zvolen do zastupitelstva. To byl ten okamžik, kdy jsem se k tomu musel postavit zodpovědně. Takže tady mě máte,“ směje se nynější starosta Litomyšle Michal Kortyš.

Členem ODS se stal až po čtyřech letech v zastupitelstvu. Jako soukromému podnikateli mu byla tato strana nejbližší. „Přestože mám rád nezávislost a svobodu, cítil jsem povinnost vstoupit do strany, za kterou jsem kandidoval do druhého volebního období.“

Za svůj největší úkol považoval získat finanční prostředky na revitalizaci zámku a přilehlých budov. Tato investice činí asi 350 milionů Kč a znamená mimo jiné prolomit kdysi státem nastavená pravidla, která se týkají památkových objektů v České republice. Také se mu podařilo získat dotace z EU na krytý plavecký bazén. „Plánů mám tolik, že jedno volební období je strašně málo. Jen namátkou: bytová výstavba, cyklostezky, golfové hřiště, kino, parkoviště, rozlučková síň, domov pro seniory, autokemp, veřejné WC, průmyslová zóna, čistírna odpadních vod, kanalizace, bezpečnost přechodů pro chodce a další a další. Ale jsem realista a nestavím vzdušné zámky,“ vypočítává Michal Kortyš.

Práce starosty je velice časově náročná. Některé projekty jdou snadněji, jiné je nutné uvést v život v potu tváře. „Někdy je mi líto mých nejbližších, rozhodně na ně nemám tolik času, kolik bych potřeboval. Naštěstí v Litomysli si v zastupitelstvu i v radě na politiku moc nehrajeme a snažíme se najít vždy shodu, což mi práci ohromně ulehčuje“ říká starosta.
Do krajských voleb kandiduje, protože by dle jeho názoru měl být každý starosta většího města v zastupitelstvu kraje, kde se bude podílet na tvorbě krajské politiky a zastupovat zájmy svého regionu. „Věřím, že lidé nebudou ovlivněni aférami, které se nyní dějí ve špičkové politice. Výsledky uplynulého období hovoří jasnou řečí a doufám, že zdravý rozum zvítězí.“

Pavel Uhlíř
regionální manager
info@ods-pce.cz

Vydáno: 29. 9. 2008 15:48