První nevidomý tester ECDL získal mezinárodní cenu Best Practice Awards 2010 | Tiskovky.info

První nevidomý tester ECDL získal mezinárodní cenu Best Practice Awards 2010

ECDL Česká republika, zabývající se objektivním testováním počítačové gramotnosti běžných uživatelů výpočetní techniky, získala cenu Best Practice Awards 2010 v kategorii Sociálního začlenění (Social Inclusion). Cena byla předána prvnímu nevidomému testerovi ECDL v ČR, Marku Sikorovi. Ten usiluje o to, aby v České republice bylo stále méně zrakově postižených lidí, kteří neumí s počítačem efektivně pracovat.

Pracovní skupina ECDL-CZ (European Computer Driving Licence) při České společnosti pro kybernetiku a informatiku (ČSKI) získala v mezinárodním srovnání národních licenciátů konceptu ECDL cenu Best Practice Awards 2010 v kategorii Sociálního začlenění (Social Inclusion). Cenu u příležitosti celosvětového kongresu ECDL Foundation Forum 2010 slavnostně převzala v Kolíně nad Rýnem prezidentka ECDL-CZ, prof. RNDr. Olga Štěpánková, CSc. Na Národním semináři ECDL, který proběhl 8. září 2011 v Praze, byla cena předána Marku Sikorovi, díky kterému Česká republika ocenění získala.

Marek Sikora, první nevidomý ECDL tester v České republice, prokázal v jednotlivých ECDL testech nebývalé znalosti a dovednosti, a proto se rozhodl stát akreditovaným testerem ECDL. Testeři ECDL vedou testování a vyhodnocují výsledky testovaných uchazečů o tzv. „řidičák na počítač“, tudíž musí mít kromě organizačních schopností také hlubší znalosti v informačních technologiích. Aby se zájemci mohli stát akreditovanými testery ECDL, musí absolvovat náročnou odbornou přípravu, jejíž součástí jsou mimo jiné testy ECDL prováděné za ztížených podmínek (to znamená s kratší časovou dotací a s požadavkem na lepší výsledky než u běžných uchazečů o ECDL certifikát) a tzv. srovnávací zkoušky. Marek Sikora zvládl splnit všechny tyto podmínky bez zásadních zvýhodnění oproti zdravým testerům a stal se tak prvním nevidomým testerem ECDL v České republice. „Konceptu ECDL si moc vážím. Akreditace testera ECDL mi pomohla zvýšit si kvalifikaci, což nyní uplatňuji ve svém povolání. Zvyšování počítačové gramotnosti beru jako poslání a snažím se o to, aby v České republice bylo stále méně zrakově postižených lidí, kteří neumí efektivně pracovat s počítači. Jsem rád, že moje úsilí někdo ocenil a moc za tuto cenu děkuji,“ řekl Marek Sikora na Národním semináři ECDL a dodal: „Přestože by se mohli někteří domnívat, že je možné při testech podvádět, musím je zklamat. I když jsem prakticky nevidomý, je objektivnost testů zaručena. Máme totiž celou škálu mezinárodně standardizovaných opatření, jak transparentnost testů zajistit.“

Národní seminář ECDL, který proběhl 8. září v Praze, byl rozdělen do tří tematických bloků. V prvním bloku se účastníci mimo jiné dozvěděli, jaké novinky se v mezinárodním, celosvětově standardizovaném a nezávislém konceptu počítačové gramotnosti ECDL chystají a v jakých nových oblastech bude možné znalosti a dovednosti potřebné pro práci s počítačem ověřovat. Pojem „počítačová gramotnost“ je postupně nahrazován pojmem „digitální gramotnost“ představující základní znalosti a dovednosti potřebné pro práci s prostředky využívajícími moderní ICT, využívání internetu a jednoduchých aplikací. V souvislosti s pojmem „digitální kvalifikace“ už hovoříme o znalostech a dovednostech týkajících se práce s aplikacemi běžně využívanými na trhu práce. Další dva bloky semináře pojednávaly o uplatnění konceptu ECDL na vzdělávacím trhu ČR, například v oblasti rekvalifikací, o informacích a akreditaci testovacích středisek. Národního semináře ECDL se zúčastnilo více než 250 českých odborníků nejen z řad zástupců testovacích středisek ECDL, učitelů informatiky všech stupňů škol, ale také zástupců institucí veřejné správy a jejich oddělení koncepcí či vzdělávání, například z MŠMT, MPSV, NÚOV, CERMAT, GŘÚP, ČSSZ, NKÚ, ČSÚ a dalších.

-----
O ECDL

Koncept ECDL – European Computer Driving Licence (v mimoevropských zemích označován jako ICDL – International Computer Driving Licence) vznikl v západní Evropě jako reakce na problémy spojené s prudkým rozvojem informačních technologií. Bylo třeba definovat pojem počítačová gramotnost a stanovit objektivní minimum znalostí a dovedností, které člověk potřebuje, aby mohl informační technologie, zejména výpočetní techniku a její programové vybavení (především na trhu práce) úspěšně a efektivně využívat. ECDL je mezinárodně rozšířený certifikační koncept počítačové gramotnosti a počítačových znalostí a dovedností. Zahrnuje celou škálu vzdělávacích a certifikačních programů, z nichž nejrozšířenější jsou programy ECDL Core (počítačová gramotnost) a ECDL Advanced (profesionální znalosti a dovednosti). Koncept ECDL mimo jiné mezinárodně definuje obsah pojmu "Počítačová gramotnost" a současně určuje metodu, jakou je základní počítačová gramotnost ověřována.

Marek Sikora
předseda sdružení
sikora@eye-t.cz

Vydáno: 12. 9. 2011 1:11
Kategorie: Studium a vzdělání
Název zdroje: Eye-T.cz (ověřený zdroj [?])
Poslání Eye-T.cz je obsaženo již v samotném názvu sdružení: Prostřednictvím informačních technologií (IT) přispívat k lepšímu životu těžce zrakově postižených, symbolicky zastoupených slovem oko (angl. eye).