ODS v nejvýchodnějším cípu Čech | Tiskovky.info

ODS v nejvýchodnějším cípu Čech

V neděli 21. září uvítaly kandidáty Občanské demokratické strany do Zastupitelstva Pardubického kraje Králíky, místostarostou je zde Čestmír Doubrava. Sám sice nekandiduje, ale všechny své kolegy nadšeně podporuje.

Skákací hrad, trampolína, vozítko Segway, živá hudba a zdarma točené pivo „Hejtman“ zpestřily neděli všem z města Králíky. Své problémy i radosti mohli prodiskutovat např. s Janou Smetanovou, Josefem Janečkem, Vlastimilem Hruškou nebo Rudolfem Jonákem. Přijel též poslanec Daniel Petruška.

Tento region leží v nejvýchodnějším cípu Čech na rozhraní Moravy a Polska, v okrese Ústí nad Orlicí. Ke Králíkům patří několik menších obcí – Dolní, Prostřední a Horní Lipka, Dolní Hedeč, Boříkovice, Heřmanice a Červený Potok. Historické jádro města patří mezi nejlépe dochované v širokém okolí a v roce 1990 bylo prohlášeno městskou památkovou zónou.
Kraj v předchozím období zajistil finance na modernizaci silnic IV. třídy v příhraniční oblasti kraje. Jednalo se o silnice v obcích Dolní, Prostřední a Horní Lipka a v obci Dolní Morava, dále z Českých Petrovic do Mladkova, z Červeného Potoka do Dolní Moravy.
Králíky mají poměrně silnou podporu v rozvíjení turistického ruchu. Na činnost destinačního managementu turistické oblasti Králický Sněžník přispěl Pardubický kraj v letech 2007 – 2008 částkou 1,6 mil. Kč. V letech 2006 – 2007 byl zrekonstruován Evropský dům, regionální infocentrum, sídlo destinačního managementu pro turistickou oblast Králický Sněžník. Pardubický kraj zajistil částku ve výši cca 1,4 mil. Kč.
Pardubický kraj rovněž přispívá na péči, obnovu a opravy památek hlavně v integrovaných obcích města Králíky. Na opravu kostela v Červeném Potoku poskytl částku 200 tis. Kč, na nátěr střechy kostela v obci Prostřední Lipka 50 tis. Kč a opravu věže a kříže na kostele v Horní Lipce 150 tis. Kč.
Významná pomoc směřuje rovněž do rozvoje Králické pevnostní oblasti – jedinečného souboru opevnění z 2. světové války. Králíky získaly krajskou dotaci ve výši 200 tis. Kč na studii sítě turistických tras a cyklotras propojujících jednotlivé objekty opevnění na Králicku, částku 350 tis. Kč na zpracování projektové dokumentace na výstavbu Vojenského muzea Králíky a 50 tis. Kč na marketingovou studii propagace turistických cílů na Králicku.
Částka 750 tis. Kč umožní Králíkům zpracovat projektovou dokumentaci na výstavbu
krytého bazénu. Každý rok přispívá Pardubický kraj na Akci Cihelna 80 tis. Kč. Jde o pořádání vojenskohistorické akce, osobní záštitu nad letošním ročníkem převzal hejtman našeho kraje Ivo Toman.

Pavel Uhlíř
regionální manager
info@ods-pce.cz

Vydáno: 22. 9. 2008 10:34