Nejmenší skauti porazili i počasí | Tiskovky.info

Nejmenší skauti porazili i počasí

Plzeň - Nejen s nástrahami přichystanými nebezpečných tygrem Šerchánem a jeho spojenci bojovali nejmladší skauti a skautky v sobotu v lesích za plzeňskou Košutkou. Neméně zákeřným soupeřem jim byl i vytrvalý déšť, který ale nakonec díky pláštěnkám, pohybu a úsměvům na tváři neměl šanci na úspěch. Sedm desítek kluků a holek si užilo závod motivovaný příběhem z Knihy džunglí. Disciplíny zaměřené například na mrštnost, vytrvalost a zručnost, ale také paměť nebo schopnost orientace, zdolaly pěti až sedmičlenné hlídky na dvoukilometrové trati. Závod pořádalo v sobotu 19. dubna skautské středisko Střela v okolí sportovní střelnice v Plzni na Košutce.

Závodu se zúčastnilo třináct skautských hlídek světlušek a vlčat, tzn. holek a kluků z první až páté třídy základní školy. „Počasí sice některé děti nebo jejich rodiče odradilo, ale improvizované soutěžní hlídky vznikaly přímo na místě, aby si zasoutěžit mohli opravdu všichni. A reakce po závodu svědčily jednoznačně o tom, že počasí nehrálo u nejmenších žádnou roli“, vysvětluje Olga Dankovičová, vedoucí organizačního týmu závodu. Disciplíny připravené známými postavami z Knihy džunglí jako medvěd Balů, panter Baghíra nebo had Ká vyzkoušely týmovou spolupráci, schopnost orientace či rychlost, ale i první pomoc nebo zručnost v improvizované kuchyni. První místa mezi vlčaty i světluškami nakonec obsadil skautský oddíl Vločka z plzeňského Severního předměstí. Na vítězné hlídky čekaly zajímavé ceny a také postup do krajského kola závodu, chystaného domažlickými skauty na začátek června.

Výběr fotografií ze závodu:
(pro plné rozlišení kliknout na spodní polovinu fotografie)

V Plzni se skautingu věnuje více než 1300 dětí i dospělých, kteří se sdružují ve 49 dětských oddílech a šesti klubech dospělých. Kromě letních táborů a celoroční pestré oddílové činnosti skauti v Plzni například roznášejí o Vánocích Betlémské světlo, organizují sbírku Postavme školu v Africe nebo humanitární akci KAPKA na pomoc lidem postiženým leukémií a pořádají mnohé akce pro veřejnost. Ve dnech 5. a 6. září 2008 zvou plzeňští skauti všechny kluky a holky, co se nebojí, na akci Skauti dětem, dva dny zábavy a soutěží na mnoha místech v Plzni. Informace o skautingu v Plzni najdete na www.skauting.cz/plzen.
Skautské hnutí v roce 2007 oslavilo 100 let své existence. Za tu dobu se rozrostlo do 216 zemí světa, má 40 milionů členů a v České republice prošlo skautskými oddíly na půl milionu lidí.

Olga Dankovičová
organizátorka závodu
oocko@centrum.cz

Vydáno: 20. 4. 2008 21:33
Kategorie: Sport
Název zdroje: Junák - svaz skautů a skautek ČR, okres Plzeň-město (NEověřený zdroj [?])
Junák – svaz skautů a skautek ČR je dobrovolné, nezávislé a nepolitické sdružení ve smyslu zákona 83/90 Sb. sdružující své členy a členky bez rozdílu národnosti, náboženského vyznání, politického přesvědčení, rasy nebo jiných rozdílů. Skautské oddíly působí ve více než tisíci městech a vesnicích po celé naší zemi. Sdružují chlapce i děvčata od šesti let ve třech věkových kategoriích. O program oddílů se stará několik tisíc dobrovolných vedoucích a činovníků.