Nejčastější rizika dětských hřišť, venkovních sportovišť a tělocvičen | Tiskovky.info

Nejčastější rizika dětských hřišť, venkovních sportovišť a tělocvičen

Jak předcházet rizikům úrazů? Praha 2. srpna 2009. Ze statistik Ministerstva zdravotnictví vyplývá, že jednou z nejčastějších příčin úmrtí dětí a dospívajících jsou úrazy. Nejnebezpečnějším místem je škola, nejrizikovějším časem přestávka a tělesná výchova. Kromě nešťastné náhody a nedodržování provozního řádu je nejobvyklejší příčinou úrazů nesprávná montáž a instalace jednotlivých herních prvků, nedostatečně prováděné každoroční revize a používání dopadových ploch bez vhodného povrchu tlumícího dopad. TÜV SÜD Czech ověřuje bezpečnost jednotlivých zařízení na základě specifických bezpečnostních požadavků a zkušebních metod, kontroluje správnost provedení jejich instalace a podmínek provozování.

Zařízení dětských hřišť, venkovních sportovišť i tělocvičen musí být podrobena posouzení shody s platnými předpisy, nařízeními vlády a technickými normami. Většina výrobců, resp. dodavatelů tuto legislativní povinnost naplňuje, problémy se často vyskytují až při instalaci jednotlivých herních prvků. Provozovatel zakoupí certifikovaná zařízení, ale jejich instalaci provede montážní firma, která nedodrží podmínky dopadu, dojezdu a dalších technických požadavků uvedených v návodu. Právě zde vznikají nejčastější příčiny úrazů. Odpovědnost v tomto případě nese provozovatel.

Zatímco plnění některých legislativních požadavků lze posoudit laickým okem (povinnost značení hřiště a jednotlivých herních prvků, přístupnost provozního řádu, existenci únikových tras pro veřejnost či délku dopadové plochy od konce dojezdové dráhy nejčastějšího typu skluzavek), např. požadavky pro bezpečné dopadové plochy ve vztahu k riziku pádu z výšky už je nutno posoudit odborníkem na základě požadavků norem. Pokud je riziko pádu z výšky do 1 metru, může být dopadových povrchem dobře udržovaná tráva, u rizika pádu z výšky do 2 metrů je jednou z možností čistý písek bez naplavenin.

Zodpovědnost za soulad s legislativou mají nejen ti, kdo vyrábí tato zařízení (výrobci, resp. dovozci), ale také, a to zejména, jejich provozovatelé. Jejich povinností je mj. zabezpečení provádění revizních a servisních kontrol minimálně jednou ročně oprávněnou nezávislou osobou a vizuální kontroly dle specifických požadavků jednotlivých zařízení.

TÙV SÜD Czech provádí nejen certifikace jednotlivých herních prvků, ale také jejich inspekce před uvedením do provozu, kontrolu dokumentace, pravidelné revize, zkoušky povrchů tlumících náraz a celkové posouzení a certifikaci provozovaného hřiště.

Ladislava Klůsová
Product Development
ladislava.klusova@tuv-sud.cz

Vydáno: 2. 9. 2009 15:52