Sociální služby by mohly odlehčit kolabujícímu zdravotnictví | Tiskovky.info

Sociální služby by mohly odlehčit kolabujícímu zdravotnictví

Praha – Probíhající čtvrtá vlna pandemie COVID-19 způsobuje velké problémy českému zdravotnictví. Vláda proto uložila pracovní povinnost i studentům středních zdravotnických škol starším 18 let. Nevyužívá však plného potenciálu sociálních služeb ve zdravotnictví, které by při zajištění odpovídajícího materiálního vybavení mohly výrazně pomoci s péčí o klienty se středním průběhem onemocnění.

„S dostupným vybavením, jako jsou koncentrátory kyslíku a s lékaři nastavenou léčbou, jsme schopni postarat se i o klienty s lehčím či středním průběhem onemocnění či post-covidové pacienty. Tím můžeme pomoci šetřit místa v nemocnicích pro těžší případy,“ popisuje Zdeňka Horáková z Charity Vyškov s tím, že zmiňovaného vybavení je nedostatek.

„Řešením pro různé sociální služby ve zdravotnictví, jako jsou diakonie, charity poskytující následnou péči nebo centra duševního zdraví, mohly být dotace z programu ReactEU s možnou 100% mírou podpory. Minimální výše celkových způsobilých výdajů je ale 20 milionů Kč, což většinu těchto zařízení rovnou diskvalifikuje, i když by jinak o příspěvek žádat mohly,“ doplňuje Veronika Chodlová z písecké společnosti EDU-PRO Consulting. Hasiči a další složky IZS přitom mohou ze stejného programu žádat o mnohem nižší částku, konkrétně jeden milion.

Tvrdá kritika MMR i z Evropského parlamentu
„Ministerstvo pro místní rozvoj se očividně snaží ulehčit si práci s administrací projektů, nejde jim o reálné a účinné řešení koronavirové krize a jejích důsledků. Jinak by museli umožnit finanční podporu i pro menší zavedená zdravotnická zařízení se zkušeným personálem. Radši ale naženou do první linie i jen středoškoláky,“ kritizuje postup ministerstva europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který je místopředsedou sociálního výboru Evropského parlamentu.

Investiční program REACT-EU reaguje na krizi související s pandemii COVID-19. Velká část finančních prostředků (zhruba 21,7 miliard Kč) má směřovat do zdravotnictví, integrovaného záchranného systému, rozvoje a modernizace nemocnic a dalších pracovišť, které pečují o nejzranitelnější pacienty.

Adam Baštinec, Jitka Fialová

Více informací:
https://www.mzcr.cz/ministerstvo-pro-mistni-rozvoj-aktualizovalo-aviza-vyzev-reacteu/ https://www.edupro.cz/aktuality/zajimavosti/financni-podpory-na-nakup-ventilatoru-a-dalsi-zdravotnicke-techniky

Adam Baštinec
bastinec@zdechovsky.eu
www.zdechovsky.eu
+420608347423

Vydáno: 11. 3. 2021 16:18
Kategorie: Politika
Název zdroje: Tomáš Zdechovský, europoslanec (ověřený zdroj [?])
Tomáš Zdechovský byl v roce 2019 podruhé zvolen za KDU-ČSL do Evropského parlamentu. Je místopředsedou výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), koordinátorem Evropské lidové strany ve výboru pro rozpočtovou kulturu (CONT), a dále působí ještě ve výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci (LIBE).