Fotovoltaika se zaplatí za zhruba 10 let | Tiskovky.info

Fotovoltaika se zaplatí za zhruba 10 let

Obnovitelné zdroje vykazují při vyváženém mixu jistou míru samoregulace

Vybudovat jeden megawatt instalovaného výkonu ve větrnících přijde dnes na zhruba 40 miliónů korun, ve fotovoltaických panelech na více než dvojnásobek. Megawattová větrná turbína dodá v českých podmínkách za rok do sítě až 2,5 miliónu kilowatthodin, kdežto milión kWh je ve fotovoltaice špička. Dnešní výkupní cena solární elektřiny umožňuje zaplatit investici do deseti let, uvádějí tuzemští odborníci na obnovitelné zdroje. O současnosti a budoucnosti solární energetiky u nás se bude mluvit na dnešní tiskové konferenci, která začíná v budově Akademie věd ČR na pražské Národní třídě v 10 hodin.
Všechny roční grafy v tuzemských podmínkách vykazují špičky produkce fotovoltaických elektráren od května do srpna, někdy až do poloviny září. Větrné elektrárny pak vyrábějí nejvíce na jaře a na podzim a na počátku zimy. Při vyváženém mixu instalované kapacity a zejména výroby lze hovořit o jisté míře samoregulace výkonu obnovitelných zdrojů.
Z propočtů elektrárenské společnosti ČEZ vyplývá, že účinnost nejmodernějších panelů v lokalitách s nejpříznivějšími podmínkami slunečního záření, tedy v první řadě na jižní Moravě, se pohybuje mezi 15 a 20 procenty. Jeden panel o ploše metru čtverečního instalovaný například v Hrušovanech nad Jevišovkou tak dodá za rok do sítě kolem 90 kWh.
Dnešní panely přitom nepotřebují k výrobě proudu nutně sluneční svit. Spokojí se i s běžným denním světlem, byť produkce je podstatně nižší; podobně je tomu i v zimě, když zapadají sněhem. Uvádí se, že v takových případech klesne výroba na pouhých dvacet procent.

Další informace:
K letošnímu 1. březnu bylo na území celé České republiky instalováno na 490 MW ve fotovoltaických, kolem 190 MW ve větrných, 80 MW v bioplynových a 23 MW ve zdrojích na bázi skládkového plynu, uvádí Energetický regulační úřad.
Skupina ČEZ podporuje v rámci výstavby fotovoltaických zdrojů výzkum nových technologií, které by měly přinést v budoucnu vyšší účinnost těchto zařízení. Jedním z prvních kroků je společný projekt s firmou ELMARCO. Ekonomicky výhodné solární panely, které jako první na světě využívají k výrobě proudu nanovláken. Testují se v areálu temelínské jaderné elektrárny společně s „klasickými“, a přitom se porovnává výkon běžných křemíkových a nových „nanovláknových“ panelů. Oba partneři tak chtějí v praxi ověřit ekonomickou výhodnost nového způsobu výroby „zelené energie“.
Světová výroba v obnovitelných zdrojích dosáhne letos 4 000 TWh. Rozhodující část, 3 400 TWh, dodají do sítě vodní elektrárny, uvádí nejnovější výhled americké Energetické informační agentury. Její analytici předpokládají, že v roce 2030 stoupne produkce obnovitelných zdrojů na 6 700 TWh; výroba vodních elektráren se zvýší téměř o polovinu, větrných turbín na čtyřnásobek (na 1200 TWh) a solárních panelů bude stagnovat na 100 TWh. Pětinový podíl obnovitelných zdrojů (včetně vodních) na světovém energetickém mixu se do roku 2030 nezmění.

Vladimír Labuda
ředitel
vladimir.labuda@jlmpraha.cz

Vydáno: 22. 3. 2010 8:01
Kategorie: Ekonomika
Název zdroje: Agentura J.L.M. (ověřený zdroj [?])
PR a produkční agentura působící zejména v oblasti energetiky a extrémních sportů.