Dobročinný obchodBuťi zve na kurz pletení z pedigu | Tiskovky.info

Dobročinný obchodBuťi zve na kurz pletení z pedigu

Plzeň / Toužim – Dobrá Voda // Buťi – Dobrý obchod Českého západu připravil na podzimní a zimní podvečery řadu tvořivých kurzů pro veřejnost. Jeden z nich, kurz pletení z pedigu pro začátečníky proběhne již ve čtvrtek 12. listopadu od 17 hodin přímo v dobročinném obchodě Buťi ve Veleslavínově ulici 7 v Plzni. Zájemci se při něm naučí plést originální kulatý tác z pedigu – štípaného španělského rákosu. Mezi další chystané kurzy patří výroba adventních věnců nebo vánočních ozdob z korálků. Výtěžek z těchto kurzů bude použit na vzdělávání, zaměstnávání, volnočasové programy a další aktivity občanského sdružení Český západ, které působí v sociálně vyloučených lokalitách v Dobré Vodě a okolí na Karlovarsku.

„Mottem našeho obchodu, kde se tvořivé kurzy konají je ‚Radost na dvakrát‘, což představuje radost z darování i nákupu. Byli bychom rádi, aby se k nám lidé rádi vraceli a nacházeli u nás to, co jinde nekoupí, a to může být myšleno doslova i přeneseně. Věříme, že k tomu napomohou právě i naše tvořivé kurzy, při kterých si mohou lidé povídat, odpočinout, něco nového se naučit a ještě si odnést vlastnoručně vyrobený dárek pro své blízké,“ vysvětluje Iva Pšeničková, koordinátorka dobročinného obchodu Buťi. Jednotlivé kurzy povedou lektorky, které mají s vedením podobných akcí již bohaté zkušenosti. Jsou to buď pracovnice z občanského sdružení Český západ, nebo ženy z romské komunity v Dobré Vodě, kde organizace působí. Český západ realizuje podobné tvořivé dílny již řadu let a provozuje i vlastní textilní dílnu, jejíž výrobky je možné koupit například právě v obchodě Buťi.

Kurz pletení z pedigu ve čtvrtek 12. listopadu, který povede lektorka Kamila Součková, je určen i úplným začátečníkům. Ti se při výrobě kulatého tácu naučí zakládat osnovu výrobku a následně ji vyplétat. Dozví se, jak výplet nastavovat, ukončovat nebo střídat jeho barvy. Výsledkem asi tříhodinového kurzu bude originální tác s překližkovým dnem a uchy, který si budou moci účastníci odnést domů. Do Vánoc je již naplánováno několik dalších kurzů, o kterých mohou zájemci najít informace na internetové stránce www.buti.cz. Přihlašovat se do kurzů je možné telefonicky na čísle 602 663 578, e-mailem na adrese iva.psenickova@cesky-zapad.cz, ale také přímo v obchodě Buťi, kde je nutné předem zaplatit za kurz zálohu..

Dobročinný obchod Buťi, který je v Plzeňském kraji ojedinělý, se tímto způsobem snaží rozšířit a obzvláštnit svou nabídku. Svým zákazníkům od poloviny září nabízí od pondělí do soboty použité darované zboží a netradiční výrobky chráněných dílen a dalších sociálně prospěšných projektů. Zájemci v obchodě naleznou například textilní výrobky romských žen, svíčky a šperky lidí s duševním onemocněním, gurmánské speciality z klášterů v Čechách a ve Francii. Je zde možné nakoupit také použité oděvy, obuv, módní doplňky, knihy, hudbu, filmy, sklo, keramiku, umělecké předměty či drobné bytové doplňky, které do obchodu věnovali dárci z řad veřejnosti.

Mgr. Eva Haunerová
eva.haunerova@cesky-zapad.cz

Vydáno: 10. 11. 2009 21:46
Kategorie: Studium a vzdělání
Název zdroje: Český západ o.s. (NEověřený zdroj [?])
Občanské sdružení Český západ působí v romských lokalitách v Dobré Vodě u Toužimi a okolí na Karlovarsku. Zde nabízí nebo zprostředkovává zaměstnání, pořádá vzdělávací a rekvalifikační programy, zajišťuje individuální doučování dětí, organizuje volnočasové aktivity pro děti i dospělé a zapojuje občany do veřejného života. Jeho cílem je vytvářet podmínky pro zkvalitnění života obyvatel Dobré Vody, a to skrze zásadní změnu v nich samých, v komunitě jako celku a v pohledu majoritní společnosti. Mezi největší úspěchy sdružení patří výrazné snížení nezaměstnanosti v Dobré Vodě. Principem práce Českého západu již od roku 2002 je, že nedělá práci za druhé, ale snaží se o podporu samotných členů komunity takovým způsobem, aby naopak dokázali své osobní i společné problémy řešit vlastními silami a postupně uměli brát své životy do vlastních rukou. Činnost Českého západu dnes už nemá jen čistě lokální význam, ale zvyšuje se také jeho význam celospolečenský. Sdružení je často uváděno jako příklad dobré praxe v práci s romskou menšinou a podílí se i na vytváření metodiky řešení problematiky romských lokalit v ČR.