Co dělat, když slzy neplní svou funkci | Tiskovky.info

Co dělat, když slzy neplní svou funkci

Oči jsou oknem do světa, umožňují nám vnímat okolní svět a orientovat se v něm, přinášejí nám možnost být v kontaktu s druhými lidmi, jsou zkrátka nedocenitelným pomocníkem našich životů. Proto bychom se o ně měli starat se zvláštní péčí. Nejpřirozenějšími ochránci očí jsou slzy, které tvoří souvislou vrstvu, jíž pokrývají epitel rohovky a spojivky a zajišťují také výživu rohovky. Někdy se však může stát, že je tvorba slz narušena nebo je dokonce nefunkční zcela. V takovýchto případech je nezbytné zajistit očím ochranu pomocí tzv. umělých slz.

Příčin vzniku tzv. syndromu suchého oka je mnoho, může se jednat o nemoc-např. onemocnění štítné žlázy, hormonální disbalance v organismu či infekční choroby. Další příčinou přerušení tvorby slz může být užívání některých druhů léku, např. antihistamika, perorální antikoncepce, analgetika, antidepresiva a některé druhy očních kapek. Dále se může jednat o poruchu epitelu a o poruchu vlastní slzné žlázy.
Pokud dojde ke vzniku syndromu suchého oka, je naším hlavním úkolem vytvořit bezpečný ochranný film, který za normálních okolností vytvářejí slzy. Jedná se o substituci slz pomocí tzv. umělých slz, které odstraní pocit diskomfortu a zlepší ostrost vidění.
Ideálním pomocníkem jsou oční kapky Hylo-COMOD, které obsahují lidskému organismu vlastní látku-kyselinu hyaluronovou. Používáním zvlhčujících očních kapek Hylo-COMOD odstraníme pocit suchého oka, cizího tělesa a pálení.
Oční kapky Hylo-COMOD neobsahují konzervační látky ani fosfáty a jsou proto vhodné pro uživatele všech druhů kontaktních čoček. Důmyslný, patentovaný systém dávkování kapek (COMOD systém) zaručuje, že aplikace bude přesná a zároveň zabezpečuje sterilitu roztoku až 12 týdnů po otevření.
Oční kapky Hylo-COMOD jsou k dostání v každé lékárně nebo v oční optice.

Linda Vojancová
linda.vojancova@pr1.cz

Vydáno: 14. 1. 2011 10:53
Kategorie: Zdraví a zdravotnictví